Darmklachten

Darmklachten

Allereerst hoe werkt de spijsvertering?

De spijsvertering betekent het verteren van voedsel. Dit gebeurt met behulp van enzymen.
Deze enzymen zorgen voor het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare opneembare eiwitten, mineralen en vitaminen.
In de mond vindt de eerste omzetting al plaats door speekselklieren.
In de dunne darm is de meeste afgifte van diverse enzymen. Daar komt ook de gal binnen.
Als er minder enzymen zijn of weinig gal aanwezig is in dit proces, dan ontstaan er klachten. Deze kunnen, al naar gelang welk enzym ontbreekt, enorm uiteen lopen.
Van diarree tot verstopping of opgeblazen gevoel.
Deze klachten kunnen elkaar ook afwisselen.

 

Voedsel legt de volgende weg af:

  1. de mond
  2. de slokdarm
  3. de maag
  4. de twaalfvingerige darm
  5. de dunne darm
  6. de dikke darm
  7. de endeldarm
  8. de anus

Hoe kun je darmklachten zelf verminderen?

Heb je soms ook last van je darmen? Met de volgende tips kun je zelf vaak al de klachten verminderen:

  • Kauw je eten goed.
  • Eet niet te veel.
  • Eet gezonde voeding.
  • Eet gevarieerd.
  • Fruit na het eten geeft soms een opgeblazen gevoel.
  • Fruit is van water en suiker en passeert de darmen sneller dan een eiwitrijke maaltijd.
  • Ontbijt eventueel met fruit.
  • Drink voldoende water bij trage stoelgang.

 

 Goede ervaringen met:
 
  • Enzymplex.
  • Probioticum.
  • Verstopping.
  • Taraxacum.
  • Lumelose.

Welke soorten darmklachten bestaan er?

Veelvoorkomende darmklachten zijn:

– een spastische darm of PDS:

Bij een spastische darm of het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je darmklachten na het gebruik van bepaalde voeding. De darmen zijn dan erg gevoelig en er ontstaat een zeurende, stekende pijn in de vorm van krampen, samen met diarree afgewisseld door/met obstipatie.

– de ziekte van Crohn en IBD:

In sommige gevallen kunnen darmen chronisch ontstoken zijn door micro-organismen, dat wordt ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd. In dit geval zijn de darmen ontstoken en ontstaan zweren en bloedingen. Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking vaak in de overgang van de dunne naar de dikke darm. Deze ziekte gaat gepaard met bloedingen, vernauwingen en abcessen tussen de darmen en andere organen. De ziekte van Crohn wordt ook veroorzaakt of verergert door micro-organismen.

Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.De maag stuurt het eten te langzaam door naar de darmen. Gevolgen zijn verstopping, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree.

Soms ontstaan darmklachten door darmparasieten: Een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree worden dan veroorzaakt door parasieten. Deze zijn helaas ook veel voorkomend. We kunnen het oplopen via toiletten, eten van verkeerd voedsel, dieren contact. Denk aan het opruimen van de honden uitwerpselen of kattenbakken.

Via urineonderzoek kan men bij DNH Research laten testen. 

Darmklachten behandelen bij DNH Research

Zoals beschreven kunnen er veel oorzaken zijn van darmklachten. Bij onze praktijk kunnen wij via de vega-test / bioresonantie meetmethode op zoek naar de oorzaak. Vaak veroorzaken schimmels of bacteriën de klachten. Ook kunnen wij een glutenallergie, die ineens kan ontstaan in de loop van het leven, behandelen.

Met een allergie van de darmen en de huid word je geboren. Bij een plotseling ontstaan, of in de loop van de tijd steeds erger wordende klachten van allergie is er vaak sprake van micro-organisme (schimmel of bacterie) welke op het slijmvlies zit, deze veroorzakers geven de klachten. De reactie van dit micro-organisme op de voeding veroorzaakt vaak de op een allergie lijkende reactie. Dit noemen wij de “getrapte” allergie, een allergie veroorzaakt door iets anders dan een weerstandsreactie. Wij behandelen de veroorzaker.

Uit ervaringen komen goede resultaten van het behandelen van darmklachten naar voren. Het bekijken van het voedingspatroon samen met flora opbouw als extra advies kan de darm al redelijk stabiliseren.

HOEVEEL NEDERLANDERS HEBBEN LAST?

Bijna een kwart van de Nederlanders kampen met een klacht of een aandoening aan het spijsverteringsstelsel.

WANNEER GA JE NAAR JE HUISARTS?

Als je bloed in je ontlasting aantreft is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan. Ook als je binnen een korte periode veel afvalt. Mensen die wekenlang last hebben van buikpijn en een veranderende stoelgang doen er ook goed aan de huisarts te raadplegen.

Copyright 2023 DNH Research