Tekenbeet

Tekenbeet

Introductie

Een teek is een klein insect van 1 tot 3 millimeter groot. Dit spinachtige insect kruipt en leeft vooral in struiken en hoog gras in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Een teek is gek op warme, vochtige plekken. Ze zijn vooral actief van maart tot oktober. Dan kruipen ze tegen passerende mensen en dieren op en bijten zich vast in de huid.

Wat is een tekenbeet?

Een tekenbeet ontstaat doordat de teek zich vastbijt in de huid van een mens of dier. Ze zuigen vervolgens het bloed op, waardoor de teek langzaam opzwelt tot een bruin – zwart of grijzig bolletje van ongeveer een centimeter groot. Na een aantal dagen laat de teek los.

De meeste tekenbeten komen voor op warme, vochtige plekken zoals de oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet. Kleine kinderen hebben soms ook een tekenbeet op het hoofd, achter de haargrens of achter de oren. Een tekenbeet krijg je vaak zonder dat je dat voelt. Op de plek van de beet ontstaat een rood vlekje. Deze wordt vaak niet groter dan 2 centimeter, en verdwijnt binnen 2 weken.

Teken en de ziekte van Lyme

Wanneer je gebeten wordt door een teek met de Lymebacterie (Borrelia Burgdorferi), dan kan je de ziekte van Lyme oplopen. Dit is een infectieziekte die, wanneer je er snel bij bent, goed te behandelen is.

Teek

Symptomen ziekte van Lyme

Na 3 dagen tot 2 maanden na een tekenbeet kan een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan rondom de tekenbeet. Maar, dit gebeurt niet altijd. Andere klachten zijn o.a. een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.

Tijdens een later stadium van de ziekte van Lyme kunnen gezichtsspieren verlamt raken en er kan pijn ontstaan aan een arm of been. Daarnaast zijn er klachten zoals dubbel zien, krachtverlies in armen of benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, de neiging om flauw te vallen en hartklachten. Bij deze klachten dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

De ziekte verloopt snel of langzaam. Vervolgens kunnen zich veel klachten ontwikkelen:

  • ernstige moeheid
  • gewrichtsaandoeningen
  • hevige pijnen
  • hoofdpijn
  • verlammingen
  • tintelingen
  • krachtverlies in de ledematen
  • concentratie stoornissen
  • doffe plekken in de huid

Ziekte van Lyme behandelen

Indien een tekenbeet binnen 3-4 maanden met antibiotica behandeld wordt, is de ziekte van Lyme goed te behandelen en te genezen. Schade aan gewrichten en het zenuwstelsel is niet altijd te behandelen.

Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. Daarom is het erg belangrijk om na een tekenbeet en bij de symptomen bij de ziekte van Lyme zo snel mogelijk een arts te bezoeken.

 

Toch gebeten door een teek?

Ben je gebeten door een teek en zit de teek nog op de huid? Dan kun je de teek het beste met een spitse pincet of speciale tekentang verwijderen. Doe dit door de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken. Trek de teek langzaam uit de huid. Mocht het hoofdje van de teek afbreken, dan is dat niet erg. De rest komt er vanzelf uit.

Jezelf beschermen tegen een tekenbeet

Je kunt de kans om gebeten te worden door een teek verkleinen of zelfs voorkomen door hoog gras en struiken te vermijden. Ga je de natuur in? Blijf dan op de wandelpaden. Draag daarbij goede afsluitende kleding, zoals lange mouwen en een lange broek in de sokken. Het dragen van een pet kan het hoofd tegen een tekenbeet beschermen.

Wanneer je in een gebied komt waar veel teken voorkomen, dan kun je je ook extra beschermen door je lichaam te behandelen met DEET, te koop bij drogisten en apotheken.

 

Let op!

Let er op dat je de teek niet probeert te verwijderen met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Hierdoor kan er meer kans bestaan op besmetting. Na het verwijderen van de teek maak je het wondje schoon met alcohol (70%) of water en zeep. Schrijf in je agenda of telefoon wanneer en waar je precies gebeten bent, inclusief het gebied en in welk land.

Wil je weten hoe DNH extra kan ondersteunen bij de ziekte van Lyme?

 

Bij de ziekte van Lyme kunnen zich veel verschillende klachten ontwikkelen. Hierdoor komen patiënten vaak bij verschillende specialisten tegelijk, die elk met “eigen bril” naar de patiënt kijken. De vereniging voor Lymepatiënten trekt daarom aan de bel: “Er zijn veel knelpunten bij de diagnostiek en behandeling van Lyme. Daar willen we wat aan doen.”

Met behulp van de vega-test bioresonantie, voorzien van nieuwste vormen van de gemuteerde Lyme, kan DNH effectief en snel de ziekte van Lyme ondersteunend behandelen. Bij de ziekte van Lyme is er sprake van diverse mogelijkheden en mutaties zoals Borrelia, Lyme Like Disease en Lyme – Toxoplasmose.

Bij het vinden van de juiste mutatie is het opsporen van de juiste micro-organismen belangrijk. Dit doen wij met behulp van ons urineonderzoek.

Uiteraard is het ook verstandig bij de huisarts een onderzoek aan te vragen.

We hebben al veel patiënten met zulke klachten behandeld en zeer positieve reacties zijn een antwoord op de juiste behandeling van de ziekte van Lyme. Wij doen er alles aan om de besmetting er effectief uit te werken.

Wist je dat…

…er 100.000 teken op een km2 zitten?
…er 1.500.000 tekenbeten per jaar plaatsvinden?
…teken vanaf de grond komen?
…de tekenpiek tussen juni en juli zit?
…een op de vijf teken is besmet met de Borrelia bacterie?

Plan je wandeling!

Wil jij weten wat de verwachte tekenactiviteit in Nederland is? Ga dan naar de website www.tekenradar.nl. Hier kan je ook jouw eigen tekenbeet melden.

Copyright 2023 DNH Research