Obesitas

Obesitas

Introductie

Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Er is dan teveel vet in het lichaam opgeslagen. Om te berekenen of je ernstig overgewicht hebt, kun je de Body Mass Index (BMI) gebruiken. Hoe hoger je BMI, hoe meer risico er is op gezondheidsproblemen.

Obesitas is ook overgewicht. Het enige verschil is dat je bij overgewicht een BMI van 25 of hoger hebt en bij obesitas een BMI van 30 of hoger hebt. Is je BMI hoger dan 40, dan spreek je van morbide obesitas.

Wat zijn de oorzaken van obesitas?

Obesitas of ernstig overgewicht heeft verschillende oorzaken. In eerste instantie is obesitas het resultaat van een verstoorde energiebalans. De energiebalans is in evenwicht als het totale energiegebruik door een lichamelijke activiteit gelijk is aan de totale energie-inname via voeding.

Obesitas kan ontstaan door de invloed van psychische en sociale factoren. Denk aan bepaalde persoonlijkheidskenmerken of houdingen. Bij eten spelen emoties dan vaak een belangrijke rol. Ook de sociale en de fysieke omgeving kunnen een rol spelen bij obesitas. Zo kan overgewicht toenemen in een samenleving die uitnodigt tot veel eten en weinig beweging.

Daarnaast is de sociale omgeving bij obesitas belangrijk waar het gaat om meningen van vrienden of familie over veel eten en weinig bewegen. Kinderen hebben bijvoorbeeld steun nodig van hun ouders om meer te bewegen en gezond te eten.

Tenslotte speelt een genetische aanleg een rol bij ernstig overgewicht of obesitas. Zo’n 30 tot 70% van de verschillen in lichaamsgewicht tussen personen is erfelijk bepaald. Een klein deel (1 tot 5%) heeft te maken met zeldzame syndromen die genetisch bepaald zijn.

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

Obesitas kan leiden tot diverse ziekten en aandoeningen. Daarbij is het risico nog groter wanneer de buikomvang toeneemt. Ziekte een aandoeningen die samenhangen met obesitas zijn:

  • diabetes mellitus type 2
  • hart- en vaatziekten
  • aandoeningen van galblaas en lever
  • aandoeningen van ademhalingswegen
  • onvruchtbaarheid
  • depressie
  • angststoornissen

Wie hebben last van obesitas?

Obesitas is een wereldwijd probleem. Volgens de World Obesity Federation zijn er meer dan 2,6 miljard volwassenen in de wereld te zwaar. In 2018/2021 had 12% van kinderen van 2 tot 12 jaar overgewicht en 3% had obesitas.

In Nederland heeft ruim de helft van de volwassenen overgewicht, waarvan 14 procent ernstig overgewicht. Obesitas wordt morbide obesitas genoemd als het risico op gezondheidsproblemen of ernstige ziekten als gevolg van obesitas aanzienlijk stijgt. Mannen hadden in 2012 vaker overgewicht dan vrouwen. Bij obesitas is dat andersom. Meer vrouwen hebben obesitas dan mannen.

 

Wat zijn de risicofactoren?

  • zittend bestaan
  • weinig lichaamsbeweging
  • veel vezelarme voeding eten
  • hoge consumptie van energierijke
  • gezoete (fris)dranken
  • ongunstige sociale omstandigheden
  • vaak snacken
  • vaker buitenshuis eten
  • grotere porties eten
  • invloed scholen
  • thuisomgeving
  • niet ontbijten
  • tv-kijken
  • meer voedsel voor minder geld

Behandelingen bij obesitas?

Om obesitas te behandelen is het belangrijk om de oorzaak van het ernstige overgewicht te achterhalen. Vooral omdat er vaak een psychische of genetische oorzaak is. Obesitas kan bestreden worden met een speciaal dieet, psychische begeleiding en lichaamsbeweging.

Als deze behandelingen onsuccesvol zijn kan een operatieve ingreep eventueel hulp bieden. Denk dan aan een maagband, maagbypass of een maagverkleining.

 

Bereken je BMI

 

Meet je buikomvang

Een te grote buikomvang kan risico’s hebben voor je gezondheid. Je kunt jouw buikomvang meten tussen de onderkant van je ribben en de bovenkant van je bekken.

Buikomvang vrouwen:

– minder dan 68 cm: je bent iets te licht
– 68-80 cm: precies goed
– 80-88 cm: je nadert de risicogrens
– 88 cm of meer: je gezondheid is in gevaar

Buikomvang mannen:

– minder dan 79 cm: je bent iets te licht
– 79-94 cm: precies goed
– 94-102 cm: je nadert de risicogrens
– 102 cm of meer: je gezondheid is in gevaar

 

Stappen:

  1. Ga rechtop staan met de voeten ongeveer 30 cm uit elkaar
  2. Meet vanaf halverwege het laagste punt van de onderste rib en bovenzijde van de bekken.
  3. Meet op de blote huid, recht over de buik, na het uitademen
  4. Meet tweemaal de omtrek en noteer de gemiddelde waarde in cm, afgerond op 0,5 cm

Ondersteuning bij obesitas met DNH Research

Onderzoek heeft aangetoond dat Resveratrol een gunstig effect heeft op de energiestofwisseling bij mensen met obesitas. Resveratrol is een polyfenol uit rode wijn en druiven. Bij het gebruik van Resveratrol blijkt dat het menselijke lichaam dezelfde reacties geeft als bij een caloriebeperking, zonder dat de calorie-inname verminderd.

Bij DNH kijken wij naar diverse oorzaken van obesitas. Hierin nemen we mee dat obesitas en ook diabetes steeds vaker voorkomen. Uw voedingspatroon wordt bekeken, net als uw stofwisseling, hormoonhuishouding en de werking van uw darmen.  Soms zorgen bepaalde bacteriën voor het onvoldoende uitscheiden van enzymen door de pancreas en lever. Ook moeten de opslag en de verbranding van de suikers en de vetten in balans worden gebracht. Wij kunnen u hierbij helpen.

Top 3 obesitas landen wereldwijd

1. Koeweit
2. Saoedi-Arabië
3. Egypte

Copyright 2023 DNH Research