Terug naar top

Intro

Soorten

Verminderen

Voeding

Spijsvertering

Behandelen

Terug naar website

DNH Research | Darmklachten
DNH Research | Darmklachten

Darmklachten DNH Research

Introductie

Veel mensen hebben dagelijks last van darmklachten. Ze geven een ongemakkelijk of soms pijnlijk gevoel. Daarbij heeft men vaak last van een versnelde stoelgang. Symptomen van darmklachten zijn vaak het hebben van diarree, winderigheid, misselijkheid, koorts, buikpijn en gewichtsverlies.

Voeding en darmklachten

Hoe werkt de spijsvertering?

Drink veel, minimaal 2 liter water per dag.

 

Gebruik vezelrijke voeding zoals:

  groente

  fruit

  peulvruchten

  gedroogde vruchten

  volkoren brood

  havermout, muesli

  noten, lijnzaad

 

Sommige voedingsmiddelen kunnen darmproblemen veroorzaken:

  koolzuurhoudende dranken en bier

  kauwgum

  onrijpe banaan en meloen

  aardappelen

  komkommer

  koolsoorten

  paprika

  peulvruchten

  prei

  uien

  vruchtensap

Spijsvertering betekent het verteren van voedsel tot stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Dit gebeurt allemaal in het spijsverteringskanaal. In het maag-darmkanaal wordt het voedsel voortgestuwd en knedend gemengd met de spijsverteringssappen door beweging van het spierweefsel van de darm.

Voedsel legt de volgende weg af:

1.  de mond

2.  de slokdarm

3.  de maag

4.  de twaalfvingerige darm

5.  de dunne darm

6.  de dikke darm

7.  de endeldarm

8.  de anus

Darmklachten behandelen bij DNH Research

Hoe kun je darmklachten zelf verminderen?

Heb je soms ook last van je darmen? Met de volgende tips kun je zelf vaak al de klachten verminderen:

 

•  kauw je eten goed

•  eet niet te veel

•  eet gezonde voeding

•  eet niet te gevarieerd

• een dagelijks volle yoghurt

•  gebruik volkoren producten

•  drink voldoende water

•  pak aanwezige stress aan

•  drink niet teveel alcohol

•  stop met roken

Welke soorten darmklachten bestaan er?

 

Veelvoorkomende darmklachten zijn een spastische darm of PDS, coeliakie, --- de ziekte van Crohn en IBD. Bij een spastische darm of het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je darmklachten na het gebruik van bepaalde voeding, zoals melk. De darmen zijn dan erg gevoelig en er ontstaat een zeurende, stekende pijn in de vorm van krampen, samen met diarree afgewisseld door / met obstipatie.

 

In sommige gevallen kunnen darmen chronisch ontstoken zijn, dat wordt ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd. In dit geval zijn de darmen ontstoken en ontstaan zweren en bloedingen. Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking vaak in de overgang van de dunne naar de dikke darm. Deze ziekte gaat gepaard met bloedingen, vernauwingen en abcessen tussen de darmen en andere organen.

 

Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Mensen met diabetes krijgen last van hun maag en darmen. De maag stuurt het eten te langzaam door naar de darmen. Gevolgen zijn verstopping, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree.

 

Soms ontstaan darmklachten door darmparasieten. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree worden dan veroorzaakt door eencellige parasieten. Sommige klachten kunnen ook duiden op darmkanker, waarbij een tumor in de darmen ontstaat.

Hoe kun je darmklachten zelf verminderen?
Het darmstelsel

Darmklachten behandelen bij DNH Research

Zoals beschreven kunnen er veel oorzaken zijn van darmklachten. Bij onze praktijk kunnen wij via de vega-test / bioresonantie meetmethode op zoek naar de oorzaak. Vaak veroorzaken schimmels of bacteriën de klachten. Ook kunnen wij een glutenallergie, die ineens kan ontstaat in de loop van het leven, behandelen.

 

Met een allergie van de darmen en de huid word je geboren. Bij een plotseling ontstaan, of in de loop van de tijd steeds erger wordende klachten van allergie is er vaak sprake van een micro-organisme (schimmels of bacterie) welke op het slijmvlies zit, deze veroorzakers geven de klachten.  De reactie van dit micro-organisme op de voeding veroorzaakt vaak de op een allergie lijkende reactie. Dit noemen wij de “getrapte” allergie, een allergie veroorzaakt door iets anders dan een weerstandsreactie. Wij behandelen de veroorzaker.

 

Uit ervaringen komen goede resultaten van het behandelen van darmklachten naar voren. Het bekijken van het voedingspatroon samen met floraopbouw als extra advies kan de darm al redelijk stabiliseren.

Hoeveel Nederlanders hebben last?

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft last van darmklachten.

Wanneer ga je naar je huisarts?

Als je bloed in je ontlasting aantreft is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan. Ook als je binnen een korte periode veel afvalt. Mensen die wekenlang last hebben van buikpijn en een veranderde stoelgang doen er ook goed aan de huisarts te raadplegen.

Copyright 2014  |  DNH Research