Intro

Hooikoorts

Oorzaak

Symptomen

Voorkomen

Behandeling

Terug naar website

Hooikoorts DNH Research

Introductie

De zon gaat weer schijnen en bomen en struiken gaan bloeien. Voor velen is de lente een heerlijk seizoen. Maar het voorjaar gaat helaas voor sommigen gepaard met niesbuien, tranende ogen een kriebelhoest en een loopneus. Iedereen met hooikoorts herkent deze klachten wel. Maar liefst één op de 6 mensen heeft er last van. Dat zijn in Nederland al zo’n 2,7 miljoen mensen.  Gelukkig kun je tegenwoordig veel doen om hooikoortsklachten te verlichten.

Wat is hooikoorts?

Oorzaak van hooikoorts

Hooikoorts, ook wel allergische klachten van de luchtwegen en slijmvliezen, wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen.

 

Iemand met hooikoorts is allergisch voor stuifmeel (pollen) afkomstig van bloeiende grassen, struiken en bomen. Door het inademen van deze pollen raakt je afweersysteem van slag. Hierdoor komt histamine vrij, waardoor je gaat hoesten, proesten en tranen.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel (pollen) van grassen, bomen, planten en bloemen. Zij geven tijdens hun bloeiperiode, ook wel het pollenseizoen genoemd, stuifmeel af. In principe kan het pollenseizoen het hele jaar plaatsvinden. In januari begint bijvoorbeeld de Hazelaar al pollen af te geven. De hoeveelheid pollen is vooral bij droog, warm en winderig weer het grootst.

 

De afgelopen jaren lijkt hooikoorts steeds meer toe te nemen. Hierover is nog weinig bekend. De medicatie tegen hooikoorts is vooralsnog geen middel wat het ontstaan van hooikoorts kan voorkomen. Om de (toename) van het ontstaan van hooikoorts te verklaren zal er nog verder onderzoek gedaan moeten worden.

Symptomen en klachten bij hooikoorts

De pollen zorgen voor geïrriteerde slijmvliezen in de neus en ogen. De klachten die hierdoor ontstaan lijken op die van een verkoudheid:

 

•  loopneus

•  verstopte neus

•  niezen

•  kriebelhoest

•  jeukende, brandigere en tranende ogen

•  gezwollen en rode ogen

•  pijnlijke keel

•  hoofdpijn

•  vermoeidheid

pollen

Do's bij hooikoorts

1. Ga naar buiten na een regenbui

2. Douche jezelf nadat je buiten bent geweest

3. Neem dagelijks een theelepel honing in je thee

4. Sport regelmatig, liefste indoor zoals zwemmen

5. Ga bij zeer heftige klachten naar je huisarts

Don'ts bij hooikoorts

1. Naar buiten gaan bij droog, winderig weer

2. Je slaapkamerraam openlaten

3. Roken vergroot de kans op allergische klachten

4. In je ogen wrijven bij jeuk

5. Hang je was niet buiten om te laten drogen

Hoe kun je hooikoorts voorkomen?

Het beste advies om hooikoorts(klachten) te voorkomen is het vermijden van de pollen. Dit is niet altijd makkelijk, maar het kan helpen als je weet in welke maand of op welke soort pollen je allergisch reageert. Zo kun je letten op de weersvoorspellingen, een zonnebril dragen, je ramen en deuren.

Hooikoorts behandelen met DNH

Met een allergie word je geboren en bij een plotseling ontstaan van de allergie is er vaak sprake van een andere oorzaak dan alleen een verhoogde afweerreactie. Vaak zijn het micro-organismen (schimmels of een bacterie) op het slijmvlies, welke de klachten kunnen veroorzaken. De reactie van dit micro-organisme op de pollen of stuifmeel/stof veroorzaakt vaak de allergische reactie. Wij sporen de veroorzaker op  zodat de juiste behandeling tot stand kan komen.

Tegenwoordig kun je op je smartphone of tablet handige hooikoorts apps downloaden. Die tonen je precies per dag wat de kans op welke soort pollen is, per plaats of regio in Nederland.

Copyright 2014  |  DNH Research